EVENTS

Saturday 22. February

  • 12.00–14.00

    Jens Andersen fra Bunkermuseet i Hirtshals har skrevet en biografi om en kontroversiel person i Bornholms historie, nemlig den sidste tyske “Inselkommandant” Gerhard von Kamptz. Det er en fascinerende historie om en klassisk prøjsisk officer, som under 2. Verdenskrig gjorde tjeneste flere interessante steder både i udlandet bl.a. i Italien og i Danmark, hvor hans eftermæle i Sønderborg ikke er meget mere positivt end på Bornholm.

    Gerhard von Kamptz forblev glødende nazist til sin død i 1998. Jens Andersen er ikke ude på at hvidvaske eller forherlige ham i sin biografi. Men han giver et mere nuanceret blik på ham og vi ser ham i en sammenhæng, som vi ikke har kunnet før. Foredraget giver en grundig skildring af en mand og en tid, som mange har en holdning til, men som vi ikke før har haft så megen viden om.

    Oplægget bliver afholdt på Bornholms Museum, kl. 12 - 14.
    Gratis for børn og unge under 18 år, voksne skal betale entre med mindre de er medlem af Bornholms Museumsforening.

    Læs mere

Saturday 1. March

  • 12.00–14.00

    Finn Ole Nielsen, Josefine Bergmann og Michael Thorsen fortæller om udgravninger og forskning i stenalderpladsen Vasagård.

     

    Oplægget afholdes på Bornholms Museum fra kl. 12 til 14.
    Gratis for børn og unge under 18 år. Voksne betaler entré, medmindre de er medlemmer af Bornholms Museumsforening.

     

    Læs mere

Saturday 8. March

  • 12.00–14.00

    Museumsinspektør, ph.d. Niels Valdersdorf Jensen fra Svendborg Museum har skrevet ph.d.-afhandling om smugleriets historie i Danmark, og det er der kommet en underholdende bog ud af. Bogen går grundigt til værks og afdækker allehånde former for smugleri fra 1700-tallet og frem til vores egen tid. I foredraget fortæller Niels om brændevins- og cigaretsmuglere gennem tiderne og fortæller også om et par bornholmske sager.

    Efter foredraget vil der være mulighed for at stille spørgsmål og evt. fortælle, hvad man selv har oplevet. Museets gæster har naturligvis ikke selv smuglet – men mange kender sikkert nogen, der kender nogen.

     

    Oplægget afholdes på Bornholms Museum fra kl. 12 til 14.
    Gratis for børn og unge under 18 år. Voksne betaler entré, medmindre de er medlemmer af Bornholms Museumsforening.

    Læs mere

Saturday 22. March

  • 12.00–14.00

    Den 9. maj 1945 passerede en enorm tysk flygtningekonvoj Christiansø.

    Ifølge øjenvidneberetninger angribes skibene af russiske bombefly, og op mod 30.000 mennesker forsvinder i Østersøen. Men hvor er sporene? Og hvad skete der egentlig?

    Mysteriet er omgærdet af spekulationer og modstridende kilder. Journalistduoen Kirstine Christensen og Anna Hjorth har gravet dybt i historiske arkiver og øjenvidneberetninger for at finde sandheden bag det gådefyldte mysterie om den store konvoj, der en eftermiddag i maj 1945 forsvandt i Østersøens dyb.

    Læs mere

Saturday 29. March

  • 12.00–14.00

    Carsten Bagge Laustsen er samler og keramik-entusiast. Han har netop udgivet bogen 100 års Dansk Keramik, hvor der blandt meget andet vises mange eksempler på bornholmsk keramik.

    Carsten skriver om sit foredrag:
    For en del år siden stødte jeg på et særegent kort over den menneskelige anatomi. Det særlige ved kortet var, at lemmerne størrelse var gengivet i forhold til den hjernekapacitet, de beslaglagde. Fødder og hænder var selv sagt voldsomt overdimensionerede. Et kort over keramikkens kraftcentre i Danmark vil være endnu mere fortegnet. På det keramiske landkort ville Bornholm nærmest skulle fylde lige så meget som resten af landet. Bornholm har altid haft en særstilling og en særlig betydning for dansk keramik. Da man tørlagde Københavns volde, var det primært skår fra bornholmsk keramik, man fandt. Og hvis man kikker på, hvad det er for en type keramik, samlere især skatter, og hvad museer har købt ind, så fylder den bornholmske også forholdsvis meget.

    Foredraget vil med udgangspunkt i min bog 100 års dansk keramik introducere til keramikken fra Bornholm, og den vil gøre det primært gennem tre nedslag: Grundlæggelsen af den moderne bornholmske keramik med udgangspunkt i de fire store fabrikker – Søholm, Hjorth, Ipsen og Michael Andersen og søn – over værkstedskeramikkens guldalder med centrale skikkelser som bl.a. Hjorth-søstrene Lisbeth Munch-Petersen og Gertrud Vasegaard og frem til i dag, hvor kunstkeramikken fylder meget. Der er en bornholmsk historie at fortælle her, som blandt andet handler om Hjorth-familiens betydning og andre kunstnerfællesskaber og -familier på øen. Men der er også en fortælling om noget så ”banalt” som øens gode forekomster af ler. Og om betydningen af undervisningsressourcer, fra muligheden for mesterlære på fabrikkerne til opstarten af en decideret keramikuddannelse på øen. Men Bornholm er naturligvis ikke en isoleret ø. Udviklingen her spiller sammen med, hvad der keramisk set sker i resten af landet, og den må også forstås i forhold til en bredere udvikling i ideen og opfattelsen af kunst og kunsthåndværk internationalt. Det er i den sammenhæng interessant at fokusere på, hvad der er særligt ved den danske keramiske tradition, og ikke mindst om, hvordan denne tradition udvikler sig i samspil med inspiration fra udlandet, ikke mindst fra Japan og Frankrig.

     

    Oplægget afholdes på Bornholms Museum fra kl. 12 til 14.
    Gratis for børn og unge under 18 år. Voksne betaler entré, medmindre de er medlemmer af Bornholms Museumsforening.

    Læs mere