NEJ TIL METALDETEKTOR
KONTAKT BORNHOLMS MUSEUM,
HVIS DU HAR GJORT ET FUND ELLER HAR BYGGEPLANER
Afdelingsleder for arkæologi - Jens Berthold
Tlf. 27 50 26 46
ark@bornholmsmuseum.dk
JORDARBEJDE OG LIGNENDE
Hvis du under jordarbejde er stødt på et fortidsminde, skal du stoppe videre arbejde i det omfang, der kan risikere at gøre indvirkning på fortidsmindet.
Fundet skal herefter meddeles til Bornholms Museum.
Museet vil hurtigst muligt foretage en besigtigelse og tage stilling til, om der skal foretages en arkæologisk undersøgelse.
ALMINDELIGT HAVEARBEJDE OG -DYRKNING
Hvis du støder på genstande, som kunne være danefæ* under almindeligt havearbejde eller almindelig dyrkning af dine marker, kontakt venligst Bornholms Museum.
Vi anbefaler, at du standser gravearbejdet til vores eksperter på området har vurderet, hvorvidt den fundne genstand kan betegnes som danefæ.
Ofte vil en medarbejder fra museerne besøge stedet for at vurdere sagen og det videre forløb.
OBS - du skal IKKE betale for en eventuel arkæologisk udgravning, hvis fundet er gjort under almindeligt havearbejde eller almindelig dyrkning af jorden.
*Genstande som har kulturhistorisk eller arkæologisk interesse.
BYGGEPLANER
- Husk, at vi alle har et ansvar for at bevare historiske fund.
Bornholms Museum har det arkæologiske ansvar for udgravninger og undersøgelser på Bornholm.
Kommunale boligudstykninger renses som regel for arkæologiske levn før salg.
Du er velkommen til at kontakte Bornholms Museum eller kommunen for at sikre dig, at det også er tilfældet for den grund, du overvejer at købe.
Ved privat grundsalg er der dog ikke altid taget hensyn til de arkæologiske levn, og du bør derfor sikre dig mod ekstraudgifter til arkæologiske undersøgelser, inden du køber grund.
Hvis du er i tvivl, kan du henvende dig til Bornholms Museums arkæologer, som gratis kan vejlede dig.
FÅ RENSET GRUNDEN INDEN BYGGEARBEJDET BEGYNDES
Du kan bede Bornholms Museum om en vurdering af behovet for at få foretaget en arkæologisk forundersøgelse. Denne vurdering er gratis.
Hvis Bornholms Museum vurderer, at der bør foretages en arkæologisk forundersøgelse, er det Bornholms Museum, der betaler, såfremt der er tale om mindre grunde. Forundersøgelser af arealer på mere end en halv ha (5.000 m2) betales derimod af bygherren, jvf. museumsloven.
MUSEUMSLOVEN
Uanset hvor der skal graves, kan du risikere at støde på skjulte fortidsminder i form af f.eks. bopladser, begravelsessteder eller historiske genstande.
Skjulte fortidsminder er beskyttet af museumsloven.
Du kan altid henvende dig til Bornholms Museum for råd og vejledning om museumsloven.
Det er en gratis service.
HVIS DER SKAL FORETAGES EN ARKÆOLOGISK UDGRAVNING
Forundersøgelsen kan føre til en anbefaling af en egentlig arkæologisk udgravning på stedet. Her er det altid bygherren, der betaler.
Bygherren kan dog også vælge at minimere udgifterne til arkæologi ved ikke at bygge eller i dialog med Bornholms Museum at flytte byggeaktiviteterne til et andet sted på grunden, hvor fortidsminderne påvirkes mindst muligt.
HVIS DU BYGGER UDEN EN FORUNDERSØGELSE
Vælger du at bygge uden en forudgående arkæologisk forundersøgelse, kan Bornholms Museum til enhver tid føre kontrol med byggearbejdet og standse det, hvis der skulle vise sig at være skjulte fortidsminder.
Den efterfølgende udgravning vil blive udført på bygherrens regning.
BORNHOLMS MUSEUMS ANSVAR
Bornholms Museum er pålagt at sikre den danske kulturarv, jvf. Museumsloven (scroll ned til kap. 8).
Ifølge Museumsloven skal du desuden kontakte Bornholms Museum, hvis du under byggearbejde støder på skjulte fortidsminder - medmindre området allerede er undersøgt for fortidsminder.
Du skal samtidig standse alt arbejde omkring fundstedet, og du frarådes selv at undersøge det.