HELLERISTNINGER PÅ BORNHOLM
Helleristninger er noget helt unikt på Bornholm i forhold til i resten af landet. I bronzealderen blev klipperne brugt til at lave tegn og billeder på.
Denne del af hjemmesiden er ved at blive opdateret.
Her kan man finde information om de helleristninger, der er offentligt tilgængelige.
Bornholms Museum har lavet en vejviser til 16 helleristninger, som er offentligt tilgængelige - Se hjemmesiden her.
Du kan også besøge hjemmesiden Nordbornholms helleristninger, se hjemmesiden her >
Luk vejviseren eller oversigten når du er færdig, så bliver du på disse sider.
Bornholm er den egn af Danmark, hvor der findes flest helleristninger. Bornholm er også det eneste sted i Danmark, hvor der findes klipper, i andres steder af Danmark lavede man helleristninger på løse sten. Helleristninger kan også findes i et endnu større antal i både Sverige og Norge.
Ordet helleristning kommer af det svenske "hällristning". En häll er en klippeflade, og at rista betyder at ridse. Normalt er hellristningerne dog ikke indridsede, men huggede med en håndstor sten.
Det er vigtigt at bemærke, at helleristningsskibe ikke er vikingeskibe. Ristningerne er over dobbelt så gamle, og mere præcist stammer de bornholmske skibsmotiver fra den yngre bronzealder, som strækker sig fra 1100 til 500 før vores tidsregning. De kan dateres ved at sammenligne med miniature-skibsbilleder, der kan findes på bronzegenstande. Enkelte skibe ser dog ud til at være af en type fra begyndelsen af jernalderen.