RUNDVISNING PÅ HJORTHS FABRIK
ORIENTERING OM MUSEETS ARBEJDE
Hver dag kl. 11 kan du få en orientering om Hjorths Fabrik og de mange processer leret skal igennem fra råmateriale til færdig keramik. Det gøres med god afstand udenfor i haven inden I selv kan gå på opdagelse i den over 150-årige gamle keramikfabrik.
Når myndighedernes retningslinjerne bliver ændret, bliver de udendørs orienteringer til vores normale rundvisninger igen.
Rundvisningen er inkluderet i entréen.
Fra den 1. juni til den 31. august er der orientering om Hjorths Fabrik alle åbningsdage kl. 11 og kl. 14.
Derefter er der rundvisning hver lørdag kl. 11, frem til d. 30. november.
- Se særtilbud for flere oplevelser.
SÆRRUNDVISNING
På en særrundvisning på fabrikken vil du høre om den keramiske produktion og Hjorths historie, samt blive præsenteret for den bornholmske samling af keramik som kan føres tilbage til 1700-tallet og kunstkeramik fra familien Hjorths fire generationer.
Rundvisningen varer ca. 1 time og der kan max. være 20 personer grupperundvisning.
Grupperundvisningen koster kr. 600,- + entré til museet.
RUNDVISNING MED LIDT EKSTRA
Booker I særrundvisning som en del af en særlig anledning eller har I bare lyst til at gøre lidt ekstra ud af jeres rundvisning, så tilbyder Hjorths at I kan nyde en forfriskning i vores have.
Der kan bestilles kaffe, chokolade mv. efter aftale kr. 50,- pr. person.
Det er også muligt at medbringe egne madpakker og spise i vores fine have.
Kontakt Hjorths Fabrik for nærmere aftale af tidspunkt og booking. kas@bornholmsmuseum.dk eller ring på tlf. 56 95 01 60.
FORARBEJDELSE AF LERET
Først renses leret for sten, sand og strå og presses gennem filterpressen, for at dele leret fra vandet. Herefter vacumpresses leret for at få luftbobler ud og pakkes i plastik.
I lerkælderen lægges leret til modning i min. 6 måneder. Efter rensningen er molekylerne, i leret, bragt i uorden og under modningen finder molekylerne på plads i deres naturlige strukturer. Dette gør leret plastisk og klar til drejning og modellering.
Leret kan genbruges
Ved hjælp af en lermølle kan vi genanvende det ler, der ikke nåede helt frem til forglødningsstadiet.
Emner der havde fejl, bliver her pulveriseret og genanvendt til støbeler. Støbemassen blandes i kuglemøllen hvor det fintmales og blandes med vand.
Fabrikkens hjerte
Færdigt ler forarbejder vi på Drejestuen.Drejestuen er fabrikkens hjerte og værkstedet står som det blev skabt i 1862.
Her sad der keramikere ved alle drejeskiver, mestrene først for og lærlingene helt bagerst.
I 1880'erne var en arbejdsuge på 60 timer, man arbejdede mandag til lørdag og gik i kirke om søndagen. I dag bruger vi stadig drejestuen og det er herfra alt produktionen udgår fra.
Leret får former og farver
Det hånddrejede stel skabes her og det støbte stel færdiggøres her. Kanter, hanke og hældetude forarbejdes, inden keramikken er klar til 1. brænding ved 800 graders celsius. Også fabrikkens produktion af figurerer, er ”kvætset” ind i gibsforme her.
Figurerne kan være skabt af flere individuelle dele og disse opbevares i vores fugtskabe til alle delene er produceret og vi er klar til at samle dem.
Støbestuen var oprindeligt vores malestue, hvor terrakottavaserne med sort figurdekoration og stentøjet med farverige blomster og fugle blev dekoreret.
Siden 1970 er en del af stellet blevet støb i gibsforme. Den flydende støbemasse hældes i formen og står et specifikt tidsrum, for at opnå den rette godstykkelse. Hanke og tude bliver støbt særskilt og siden monteret på kande og kopper i Drejestuen.
DEKORATION AF KERAMIKKEN
Hjorths Fabrik har en lang tradition for at dekorere sin keramik.
Oprindeligt lavede Lauritz Hjorth kopier af græske vaser, hvor disse blev dekoreret med sorte figurer. Også scener fra det bornholmske landskab blev gengivet på sortlakerede vaser og skåle.
Kort før 2. verdenskrig masseproducerede Hjorth det gråbrune stentøj, der var malet med smukke, naturalistiske mønstre og jugendstil dekorationer.
Disse var designet af Lauritz Hjorths datter Thora og blev udført af fabrikkens malerinder i det værkssted der i dag er vores støbestue.
Glasering er en videnskab
Efter forglødningen bliver keramikken glaseret. Alle glasurerne er blandet her, af forskellige råstoffer, lerarter og metaloxider.
Vores særkende er den brune Apoteker glasur, den er skabt af leret fra Sose og af den særligt mørke Rønne granit.
Vores stel bærer fortrinsvis den mørke Apoteker glasur, men stellet findes også i en lys celadon glasur. Glasuren bliver til glas under den sidste brænding og stentøjsleret bliver på ny til klippe.
Den afgørende brænding
Brændingen foregår i en gasovn for at kunne skabe et iltfattigt miljø under brændingsprocessen.
Atmosfæren i ovnrummet ”æder” således ilten fra meraloxiderne i glasuren og den særlige silkeagtige kvalitet i vores apoteker glasur opstår.
Du kan se vores gamle brændefyrede keramikovne. Ovnene er fra 1910 og de blev anvendt frem til 1964. Her kan du også se de ovne vi anvender i dag.
Vi bruger de elektriske ovne til forglødningen og til glasurbrændingen bruger vi den gasfyrede ovn.
Ressourcekrævende brændinger
De gamle ovne tog fire dage at pakke med keramik.
Når de var fyldt op blev døråbningen tilmuret med mursten og mørtel. Brændet blev lagt ind gennem de to huller der ses i gulvhøjde.
Når ovnen var nået op på toptemperatur lukkede man også disse huller. Brændet kom fra fabrikkens egen skov, syd for Rønne, og det tog to mænd, to dage, at få ovnene op i toptemperatur.
Nutidens proces
I dag foregår det lidt nemmere - vi sætter gasovnen i gang om morgenen og ved middagstid kan vi skrue op for gassen for at skabe det rette miljø til vores glasurer.
Om eftermiddagen er ovnen oppe i toptemperatur og keramikken færdigbrændt. Ovnen er to dage om at nedkøle, og herefter kan ovnen tømmes og keramikken kan sættes til salg i butikken.