Dato og klokkeslæt

Sorte Muld - Åben udgravning

Fredag og lørdag kl. 10-13

BESØG UDGRAVNINGEN PÅ SORTE MULD

Sorte Muld har en helt særlig kulturhistorisk betydning som den største og vigtigste arkæologiske lokalitet på Bornholm. Sorte Muld er navngivet efter den lerrige jord, der over århundreder er blevet farvet sort efter intensiv beboelse, dyrkning, dyrehold, afbrænding, produktion og affaldsdeponeringer.

Her kan man besøge Bornholms Museums to mobile udstillings-containere, opleve arkæologernes arbejde eller prøve Sansâgas lydvandring.
Sorte Muld er åben for besøgende tirsdag og torsdag kl. 10-12 og fredag-lørdag kl. 10-13.

På et højdedrag 2km sydvest for Svaneke har Sorte Muld været Bornholms administrative og økonomiske center i mere end 1000 år (200 f.Kr.- 800 e.Kr.) og dækker arealmæssigt et over én kvadratkilometer stort bopladsområde centreret omkring et højdedrag betegnet 'tempelgården'.

De næsten 3000 guld- og sølvgubber, der siden 1985 er fundet på Sorte Muld, gør – sammen med et meget stort antal eksklusive fund af bl.a. guld- og sølvgenstande, skår af importerede glaskar, perler og våbenudstyr – området til noget helt specielt. De mange exceptionelt rige fund på stedet har klare paralleller til andre stormandsmiljøer og jernalder kult-steder i Danmark, Sverige og Norge. Fund af guldgubber forbindes netop med stormandsmiljøer og lokaliteter tilegnet gudetilbedelse.

Parkeringspladsen ved Korshøje 14, 3740 Svaneke