Udvandring fra Bornholm

”Grundtvig på Prærien”

  • Udvandring

- Vandreudstilling om danske, grundtvigianske samfund i USA.

Udstillingen fortæller om en mindre kendt side af den danske udvandring til USA.

Det er historien om de lokalsamfund, som danske indvandrere etablerede i det amerikanske Midtvesten og enkelte andre steder, hvor danske kirker, skoler, højskoler, forsamlingshuse, andelsforetagender og foreninger skulle medvirke til at bevare sprog og danskhed.

Det var især grundtvigsk sindede præster, højskolelærere og farmere, der arbejdede for at etablere danske lokalsamfund i USA. Ikke mindst præsten Frederik Lange Grundtvig, søn af N.F.S. Grundtvig, var stærkt medvirkende til, at Den Danske Kirke i Amerika satte sig som mål at etablere danske kolonier.

Stednavne som Askov og Tyler i Minnesota, Ringsted i Iowa, Dannevang i Texas, Dagmar i Montana, Solvang i Californien og Dalum i Alberta i Canada m.fl. vidner i dag om forsøgene på at skabe danskprægede lokalsamfund. Efterkommerne af de danske indvandrere i USA er i dag fuldt integrerede amerikanske borgere. Men i nogle af de nævnte byer findes stadig højskoler, forsamlingshuse og andre institutioner, som er ramme om ’family camps’ for børn og voksne og sommermøder med bl.a. foredrag, sang, folkedans mm. På den måde lever traditioner fra det grundtvigske højskolemiljø i Danmark videre i USA i dag.

Udstillingen vinkler emner som indvandring, integration og identitetsdannelse.

Udstillingen er skabt af Skanderborg Museum ved museumsinspektør Henrik Bredmose Simonsen.  En amerikansk version af udstillingen åbner senere på The Danish Immigrant Museum i Iowa, og den vises efterfølgende på andre skandinavisk-amerikanske institutioner i USA.

Hvem var de? - Bornholmsk udvandring til USA

En del af udstillingen er også helliget Pastor Peter Chr. Trandberg, der endte sine dage i 1896, i Minneapolis. Inden sin død nåede han at etablere flere kirkesamfund i USA. Bornholms Museum har venligst fået lov at låne nogle af Trandbergs breve skrevet i USA. Brevene ligger i dag på Bornholms Ø-arkiv.

I udstillingen finder man også flere andre personhistorier herunder en ægte bornholmsk kavalerist i den amerikanske hær!

Skolemateriale på PDF

Arrangementer
Arrangementer i forbindelse med udstillingen:
23. november:
”Den rige onkel i Amerika”
ved museumsformidler Sanne Steenberg Hansen og Arkivar Anette Eriksen.

Denne lørdag byder på en introduktion til udstillingerne Grundtvig på Prærien og Udvandringen fra Bornholm ved museumsformidler Sanne Steenberg Hansen. Under introduktionen er der lagt og til en snak om udvandring og danskhed. Bagefter går turen – ikke til USA – men til Bornholms Ø-arkiv, hvor arkivar Anette Eriksen vil give et indblik i arbejdet med at hjælpe folk med at finde deres familie i USA og hvorledes Ø-arkivet bliver brugt af udvandrerens efterkommere til at finde deres familier på Bornholm. Frivillig på Ø-arkivet Lill-May Didriksen vil være til stede og hjælpe.