Råstoffer

Industrihistorien på Bornholm

  • Granitmand
  • Dsc 00017
  • kul1.jpg
  • DSC00031
  • Fosforit
  • Hasleklinker

I 2007 viste museet en udstilling om den bornholmske industrihistorie. Det var især stenbrydning, kul og fosforit-brydning samt lerindustrien der blev fokuseret på. I forbindelse med udstillingen blev der lavet en bog om emnet, som kan købes på museet eller i webshoppen. Bornholms Museum viste i anledningen af Industrikulturens år udstillingen ”Under overfladen”, der havde til formål at give den besøgende et indtryk af den bornholmske råstofindustris historie. Det er samtidig en måde at ære de mennesker, der sled og slæbte sig gennem en vigtig del af den bornholmske historie.

Det er nok de færreste, der forbinder Danmark med råstofudvinding, men det er ikke desto mindre en væsentlig  del af den bornholmske historie. Bornholm adskiller sig, også i geologisk henseende, fra det øvrige Danmark,  og er beriget af en række råstoffer, der har kunnet danne grundlag for en storindustriel udnyttelse. Særligt granitindustrien har været en gigant på Bornholm, men mere ”eksotiske” råstoffer, som kul og fosforit, er spændende brikker i den bornholmske industrihistorie.

I denne "udstilling" finder du de tekster, der knytter sig til en del af udstillingens genstande - vi håber, at du vil finde dem interessante! Bornholms Museum byder dig velkommen "Under overfladen"

Under overfladen
Under _overfladen
Om den bornholmske råstofudvinding og industri
De fem råstoffer på Bornholm
Kul -
Granit -
Fosforit -
Ler & Kaolin -
Sandsten -