Apotekerkrukken - en klassiker

Apotekerkrukken fra Hjorths Fabrik fortæller historien om krukken og ikke mindst om de mange forskellige historier, sådan en krukke indeholder: Materialer, produktion, anvendelse, kopier mm.

  • 500 Laagkrukker Lyse
  • 500 Lave Laagkrukker
  • 500 Hoje Laagkrukker

Apotekerkrukker - i stentøj og i mange størrelser - er et af de mest klassiske produkter fra Hjorths Fabrik.

Apotekerkrukker har gennem tiderne været fremstillet i mange forskellige materialer:  træ, glas, fajance, porcelæn, metal, papir og pap og i nyere tid også plastik. Lerkrukker har især været brugt til lægemidler. Urter, pulver og andet skulle opbevares til brug i fremstillingen af mediciner.

Fra pyntegenstand til storproduktion

Startskuddet kom fra firmaet Arbo-Bähr & Co., der blandt andet handlede med apotekstilbehør. I 1927 bestilte de nogle pyntekrukker til Kroneapoteket i Esbjerg. Da Rønne Apotek skulle renoveres i 1928 leverede Hjorths Fabrik igen pyntekrukker.

Fra begyndelsen fik Arbo-Bähr & Co. eneret til at forhandle apotekerkrukker fra Hjorths, og der blev fremstillet mange pyntekrukker til apoteker over hele landet. I 1930 kom firmaet med en forespørgsel om stentøjskrukker, ikke til udsmykning men til opbevaring. Forbilledet var en rhinsk stentøjskrukke med saltglasur. Hans og Peter Hjorth gjorte opmærksom på, at de ikke kunne konkurrere med ”de billige tyske stentøjskrukker”, men alligevel blev der sat en produktion i gang.

Missing:
Udstillingsperiode
Udstillingen kan opleves indtil d. 29. december 2013.
Shop: Apotekerkrukker
Nykrukke2