Til Vands, Til Lands & I Luften

Det var bedre i gamle dage, den gang kunne man…

  • Transp1

Som ung hører man ofte denne sætning når samtalen falder på transporten til og fra Bornholm. Til sommer åbner Bornholms Museum for en udstilling der tager udgangspunkt i transport og Bornholm. Udstillingen stiller bl.a. følgende spørgsmål “Var det bedre i gamle dage?” et spørgsmål publikum inviteres til at besvare.
 
En ung bornholmsk historiker Andreas Pauk står for udstillingen. Den handler om transport, til, fra og på Bornholm. Fra dengang skibene havde dampen højt og jernbaneskinnerne snoede sig i det bornholmske landskab. Den gang det "var bedre", til vore dages hurtigfærge og drømme om Bornholmertunnel.

Både fortidens og nutidens transport belyses, for at give et billede af hvad det vil sige at transportere til og fra, på en ø der på mange områder er unik og anderledes end resten af Danmark. En udstilling der skal handle om, hvordan det var som person at transportere sig til og fra Bornholm, og hvorvidt det var bedre i gamle dage, den gang man kunne…

De personlige erindringer er centrale. Mange bornholmere har bidraget med deres historie. Hvordan var det at køre med DBJ toget mellem f.eks. Rønne og Nexø? Hvordan forgik turen og skete der noget sjovt, spændende, sørgeligt eller opløftende på turen? Den første tur med “færgen” på dækket eller i køjen til København? Den gang man måtte gå med ombord for at sige pænt farvel til sine gæster med en bid mad og øl i restauranten inden færgen sejlede mod hovedstaden. Eller da færgen hed Villum Clausen og det kun to lidt over en time til Ystad, så kom frem med historien.
  
Hør historien om “En pinserejse til Bornholm for 100 år side”. Artiklen blev første gang trykt i S.I. Søndagsposten i 1876, hvor en københavner giver en anmeldelse af sin pinsetur til og rundt på Bornholm: 
 
“Reisen til Bornholm optager altsaa det Meste af tolv Timer…. Overfarten er noget trættende, hvilket ligger i Sagens Natur, da det stedse er trættende at være bundet til et Sted i tolv Timer ad Gangen. Men har man hjemmefra forsynet sig med et Par gode Bøger og en dito god Appetit, kan man prægtig faae Tiden til at gaae, ligesom man altid vil træffe Reisefæller, som med eller imod deres Villie bidrager til Ens Undeoldning.”

Udstillingen bliver taget ned i februar 2014.

Udstillingsperiode
Udstillingens sidste dag er lørdag d. 8. februar. Ny udstilling til maj om Turismen på Bornholm.
Bornholmstrafikken - Combikøjer
Transp2
DBJ
Transp3