Skak

Skak på Bornholm

  • Skak1
  • Skak7
  • Skak3
  • Skak6
  • Skak5
  • Skak4
  • Skak

Skak

Jeg hedder Magnus og har været i praktik på Bornholms Museum. Jeg har lavet en lille udstilling om skak. Jeg fik ideen om en skakudstilling da jeg så, hvor mange keramik skakbrikker museet var i besiddelse af.

Jeg har længe været skak interesseret, og jeg tænkte det ville være sjovt at lave en skakmontre. I min fritid spiller jeg skak i Rønne Skakklub. Til Bornholmsmesterskaberne var der mere end hundrede børn og unge der deltog. I øvrigt har vi her på Bornholm en senior verdensmester i skak - Jens Kristiansen

Skak er et spil som oprindeligt blev opfundet i Indien og har siden spredt sig til Europa gennem Persien og Rusland. Spillet kom til Europa i vikingetiden eller i middelalderen. Der var stor forskel på hvornår skak kom til de forskellige lande. Det afhang af om landene tog på plyndringstogter eller korstoge. På den måde lærte man skak at kende. Så man formoder, at skakken kom til Danmark i løbet af 11-1200tallet. Selvom man havde kendt til skak i et stykke tid i Danmark, var det de sydeuropæiske lande, der var bedst til at spille skak – lande som Italien og Spanien. Det blev mere og mere almindeligt at spille skak nede sydpå. Og skakdillen bevægede sig langsomt mod nord. I lang tid var det sådan, at skak var noget for de rige – det var ikke et spil for de almindelige bønder.  I dag kan alle spille skak - lige meget om man er rig eller fattig.

Skakmat
Hvid sætter skakmat i et
Araberne var de første, der lavede skakopgaver i verden.
Dette er en urgammel opgave, som er lavet i Arabien.
Matten hedder den Arabiske mat. I dette tilfælde skal
hvid spille sit hvide tårn til feltet h7.
Arabisk skakmat
Skakmat
Skakmat
Skakur
Skak
Skakuret blev opfundet under en turnering i London i 1883.
Ur og skak på tid
Man fandt på at indføre skakure efter at en af spillerne havde tænkt en dag før han trak sit træk. Siden da har man altid spillet med ur i turneringer. Dog er det forskelligt hvor lang tid man har. I nogle turneringer spiller man med 2 timer, andre spiller man blot med 1 minut til et helt parti.