Erichsens Gård

Ro og eftertænksomhed

Et travlt hus med unge piger, en aktiv borger familie og familie/venner, der strøg ind og ud af huset. Sådan var der på Erichsens Gård i 1800tallet og starten af 1900tallet. Familien Erichsens var nemlig en af de bedre købmandsfamilier i Rønne. Nogle af datidens største malere og digtere – maleren Kristian Zahrtmann og digteren/maleren Holger Drachmann kom i husets fine stuer.  Zahrtmanns søster var gift ind i familien og Drachmann giftede sig med husets smukke unge datter Vilhelmine . Mange af husets familiemedlemmer har tilknytning til folk, der har sat sit præg på Bornholms historie. Officer Knud Jespersen, det meste af sit liv udstationeret i Belgisk Kongo , havde sin gang i huset. Hans store samling fra Congo kan ses på Bornholms Museum  i Sct.Mortensgade.

Erichsens Gård blev bygget i 1806, udvidet i 1840erne, et typisk borgerhus. Et museum blev huset i 1950, da gården blev solgt til Bornholms Museum .  I dag kan du opleve husets fine stuer, damerne er i gang ved smedejernskomfuret i køkkenet. Stuerne fremstår som borgerstuer fra midten af 1800tallet. Her er de sarte patelfarver på væggene, skønvirkemøbler og hvad der ellers hører til en bedre borgerfamilie.

Haven er en meget vigtig del af huset, den er resultatet af flere ejeres indsats.  Borgerskabet dyrkede botanik og haver i stor stil i 1800tallet, det var en del af datidens dannelse for de bedre stillede. I dag er haven fredet og står som dengang, med mange sjældne træer og planter feks. Ginkgo biloba , Morbær og ikke mindst de flotte æble-, mos- og albaroser, med deres herlige farver og dufte.  Haven vrimler med særlige stauder, alpevækster og lægeurter.

Travlheden er forsvundet fra Erichsens Gård, i dag indgyder huset og haven til ro og eftertænksomhed. 

Rønne Før & Nu
I længen i haven er der skiftende udstillinger med relation til huset, haven og byen. I 2013 er det ”Rønne Før og Nu” en udstilling om Rønne bys historie fortalt via gamle og nye fotos.
Rønne Før & Nu
Pandekager
I køkkenet - husets hjerte – er der ild i det gamle smedejernskomfur. Damerne i huset står hver dag og arbejder ved komfuret. Damerne runker selv sennep og koger syltetøj og andet godt i løbet af sæsonen. Prøv deres herlige pandekager, som kan nydes til en kop kaffe/te i haven.