Bornholmerure

Tiden går – historien om bornholmeruret

  • Bornholmerur
  • Ure 5stor
  • Ure 4stor
  • Ure 2stor
  • Ure 1stor

”en Kasse med 5 Klocker og et Fad med Laader dertil”, det var der bla. ombord på et hollandske skib, der gik på grund mellem Rønne og Hasle natten mellem den 15. og 16. november 1744. 

Disse ”Klocker” – standurer - inspirerede nogle unge rokkedrejere (spinderokke) i Rønne til selv at lave ure. De var tidens iværksættere, og startede en blomstrende urindustri på Bornholm. 

Dette spændende bornholmske eksporteventyr kan du følge i udstillingen. Urmagerne blev professionelle håndværkere, udviklede sine produkter efter tidens mode og smag. Som i dag blev de udsat for billige kopivarer og til sidst udkonkurreret af nye udenlandske (fabriksfremstillede) urer.  Næsten den samme skæbne overgik de to andre store eksportindustrier på Bornholm – keramik og sten.

I storhedstiden i 1840erne afsatte urmagerne tæt på 2000 urer om året. I begyndelsen af 1900tallet var håndværket næsten helt uddødt og kun nogle ganske få holdt liv i håndværket.

Bornholmeruret lever dog i det danske sprog, som betegnelsen for et opretstående ur. 

Gå også på opdagelse i de mange forskellige udsmykninger på urene og kig ind i urmagernes værksteder. Sammen med urene kan du også se tidens smag for stole, spejle, tøj mm.

Læs mere
Interesseret i mere?
Læs Bodil Tornehaves bog Bornholmeruret fra 1988.