Jul fra kælder til kvist

Jul i børnehøjde på museet

  • Ukendtfam

Jul fra kælder til kvist

I december bliver der sat spot på julen på Bornholms Museum i Skt. Mortens Gade, Rønne. Vi har faktisk jul fra kælder til kvist. 

Juleudstilling
I Museets julesal har vi en lille juleudstilling ”Træ og gaver”. Om træet, pynten og gaverne. Her er det traditionelle store juletræ med alskens julepynt, selvfølgelig også historien om træet og pynten. Julegaverne skal selvfølgelig ligge under træet, men vi har så mange, at vi har lavet en udstilling med nogle af museets mange julegaver. Hvad har man fået i gaver gennem tiderne? Hvad gemmer der sig af historier bag gaverne? Og meget andet om julegaver, kan man få at vide. For bag vores julegaver ligger der både en kristen og verdslig tradition.  Museet mangler faktisk julegaver i sin samling. Så har du stadig din julegave fra 1960erne, 70erne, 80erne– og kan du huske historien bag, og vil du give dem til Bornholms Museum? Ja, så kan dine gaver blive en del af Bornholms Museum julesamling. Kontakt Barbara Fremuth Clemmensen bfc@bornholmsmuseum.dk, hvis du er interesseret.

Julearrangementer for børn på lørdage
Der er julearrangement for børn i udstillingen 1.dec, 8.dec. og 15.dec. kl. 12 (varighed ca. 1 time). Her taler vi om træet, pynten og gaverne. Vi skal også selv lave julepynt. Måske kan vores julepynt blive givet i gave juleaften? En tur rundt om træet må vi også nå!

Juleleg
På Bornholms Museum er det egentlig jul hele året, for rundt om i Museets udstillinger er der ting, som handler om jul eller har noget med jul at gøre. Og da julen før i tiden var legenes tid, har vi fundet på en lille ”find julen på Museet leg”. Få et juleark i skranken og find juleting ”fra kælder til kvist”.

Julekonkurrence for børn
En lille julekonkurrence har vi også lavet – ”Tegn din egen juleguldgubbe”. Med inspiration fra de spændende bornholmske guldgubber fra jernalderen (fundet ved Brændegårdshaven), skal du med din fantasi tegne din helt egen version af, hvordan en juleguldgubbe anno 2018 kunne se ud. Vi hænger tegningerne op og trækker en vinder den 21. dec. 

Jul i museumsbutikken
I museumsbutikken er der mange gode ting til kalendergaver og julegaver. Gode små legesager og ”pixi” bøger om helleristninger, En lugt af skole mm. For de store er der masser af gode bøger om Bornholms historie, udvalgte ting fra Hjorths Fabrik og smykker.

Helligtrekongersaften
Traditionen tro afslutter vi julen helligtrekongersaften 5. januar. Denne gang kl. 16. Vi mødes på Bornholms Museum i Sct. Mortens Gade. Her er der oplæsning og lysoptog med de vise mænd til Sct. Nicolai Kirke. I kirken er der en andagt og korsang med Nylarskoret. Museet er åbent fra kl. 15. Kirken åbnes også kl. 15. GRATIS.

INFO
Der er almindelig billetpris til juleudstilling mm. Børn og medlemmer af Bornholms Museumsforening har gratis adgang. Helligtrekongers arrangementet er gratis for alle.

Åbningstider: mandag til og med fredag 13-16, lørdag 11-15. Søndag lukket.