Rønne Guiden

Bornholms Museum vil med denne guide lede dig gennem Rønnes gader til nogle af de små og store seværdigheder, som byen rummer. Rønne er Bornholms ”hovedstad”, og en stor del af øens historie er synlig i byens historie.

  • Ronne

Rønne voksede op omkring gode, naturlige havneforhold i middelalderen i 11- og 1200-årene.

Kirken blev anlagt på en brink over havstokken med god udsigt over en af øens bedste indsejlinger. Kirken var dengang som nu et pejlemærke for de mange skibe, der søgte havn.

Landbrug, handel og skibsfart havde – som overalt i Danmark – afgørende økonomisk betydning.

Skibe kom til øen for at skaffe proviant og vand – og for at handle. Især i 17- og 1800-årene voksede antallet af hjemmehørende skibe; man handlede med lokale varer, fortrinsvis landbrugsprodukter, lertøj og husflidsgenstande – og bragte en velstand med sig, der i dag aflæses i bygninger overalt på øen.

I 1800-årenes anden halvdel havde den bornholmske råstofindustri et stort opsving. Frem til anden halvdel af 1900-årene bragte sandsten, granit, ler, kaolin, cement mm. velstand til den bornholmske befolkning.

En byvandring i Rønne bringer dig således gennem en by, der er præget af 1800-tallet. Her er hovedsageligt lave, enetages huse, store købmands– og skippergårde til byens velhavende befolkning og ganske små tre- og fire-fags bindingsværkshuse og grundmurede huse til byens mange håndværkere, fiskere og arbejdere. De gamle forretningskvarterer finder du omkring Store og Lille Torv og i Torvegade og Store Torvegade.

Efter år 1900 voksede fiskeriets betydning. Inden år 2000 var det dog slut med både råstofindustri og fiskeri. Tilbage som økonomiske ”lokomotiver” er landbrug, turisme og forskellige nicheproduktioner.

Rønne Guiden
Du kan downloade Rønne Guiden som en pdf-fil.

Denne Guide er lavet efter en publikation af Bornholms Museum;
”Rønne Guiden – Historisk guide til byen”.

Nummereringen af steder i denne online guide er den samme, som i publikationen.

English Version of "Historical Guide to Rønne" as pdf-file
Hent Rønne Guiden som:
kml til Google Earth og Google Maps.
gpx til Garmin, TomTom, Magellan, m. fl.
Rønne Guiden til Android
Icon
Rønne Historical Guide