Lørdags arrangementer på museet

Arrangementlørdage kl. 12

  • Bmkort

Lørdagsforedrag/arrangementer på Bornholms Museum

Nu er tiden kommet til Bornholms Museums efterårs- og vinterarrangementer. Igen har vi prøvet at stykke et varieret og spændende program sammen. Her skulle være noget for en hver smag.

Arrangementerne starter først i november og fortsætter til og med marts måned 2019. 

Det er altid på Bornholms Museum, Sct. Mortensgade 29, Rønne lørdag kl. 12.

Arrangementerne varer normalt to timer. Arrangementerne er åbne for alle. Medlemmer af Bornholms Museumsforening og børn går gratis ind. Ellers betales der normal entrebillet.


Lørdag den 24. november. 
Ting fra 2018

Samarbejde mellem Bornholms Museum og P4-Bornholm
Igen i år vil Nationalmuseet i samarbejde med Danmarks Radio finde frem til ting, der fortæller os noget om 2018. Bornholms Museum vil i samarbejde med P4-Bornholm denne lørdag opfordre bornholmerne til at komme og give deres bud på og diskutere, hvilken ting fra Bornholm, der fortæller noget om året på Øen. (Man behøver ikke at have selve tingen med).
Medarbejdere fra Bornholms Museum vil indlede arrangementet med udvalgte ting, der for dem repræsenterer året der gik på Bornholm.  Senere vil man via P4-Bornholm kunne indstille ting og et lokalt dommerpanel vil udvælge en ting, der skal deltage i en landsdækkende ”konkurrence” og udstilles på Nationalmuseet i december.
 


JULEN 2018
Lørdage i december for børn
1. og 8. og 15. december
Juletræet og julegaver 


Ved Sanne Steenberg Hansen museumsformidler Bornholms Museum 

Børnearrangement. Om historierne bag juletræet og julegaverne. Hvordan er vi kommet til at fejre julen, som vi gør? Hvad gjorde de før i tiden?”.
Lav selv gammeldags julepynt og tag med hjem.  -  Læs mere

Download program for efteråret
PDF-fil med program
Afholdte arrangementer
Lørdag den 17. november.
Stalins hemmelige kortlægningsprojekt og Bornholm
Ved Stig Svenningsen, seniorforsker, Det Kongelige Bibliotek
Under den kolde krig beordrede Stalin sovjetiske geografer til at kortlægge hele verden i et gigantisk kortlægningsprojekt. Land efter land og by efter by blev nøje kortlagt og en million kortblade blev trykt i hemmelige kortfabrikker. Efter den kolde krigs ophør kom mange af kortene til Vesten, og vi arbejder stadig på at forstå, hvad meningen med dem var. Stig Svenningsen fra Det Kongelige Bibliotek fortæller om sit forskningsprojekt omkring de hemmelige kort – og kommer også ind på, hvad man kan se ud fra de hemmelige sovjetiske kort over Bornholm.

Lørdag den 10. november.
De bornholmske husmænd - hvor blev de af?
Ved Finn Kjerulff Hansen, pensionist, cand.mag. i historie og nordiske sprog
Finn Kjerulff Hansen har netop skrevet en stor bog om de bornholmske husmænd og vil gennem en række billeder fortælle om husmændenes storhedstid og nedtur.

Fra at have været en stor aktør i det bornholmske samfund i 1950, var husmændene som betydningsfuld gruppe forsvundet i 1980.

Lørdag den 3. november.
Rønnedrengen Frederik James Oiesen, 1857-1928 – en usædvanlig udvandrer.
Ved Jakob Seerup, ph.d. museumsinspektør Bornholms Museum
I 1928 modtog Bornholms Museum Frederik James Oiesens danske diplomatuniform som testamentarisk gave. Det var den sidste af en lang række gaver, museet modtog fra Oiesen, der var født på Bornholm, men havde en eventyrlig karriere i Kina og Korea. Oiesen og hans samling er et eksempel på bornholmerne, der drog ud i verden, men aldrig glemte deres fødeø.

Foredrag lørdag den 27. oktober med ca. 60 tilhørere.
"Danmark en god mand?" - Günter Toepke, Hitler-officer, menneskesmugler og koldkriger.
Ved John Jensen, museumsinspektør, Varde Museer

2. Verdenskrig fascinerer stadig. Museumsinspektør John Jensen, Varde Museer er forfatter bag bogen om en af de centrale tyske skikkelser i Danmark under 2. Verdenskrig. Günter Toepke deltog som tysk soldat bl.a. i belejringen af Leningrad og slaget ved Stalingrad, inden krigen i 1943 førte ham til det besatte Danmark. Efter befrielsen forblev han i Danmark, hvor han bl.a. hjalp de tyske myndigheder med hjemsendelsen af tyske flygtninge. I 1947 ender Toepke i Vestre Fængsel, da han afsløres i at hjælpe en tysk videnskabsmand til at komme til Perons Argentina, fordi hverken amerikanerne eller briterne var interesserede i flykonstruktører på dette tidspunkt og Toepke ville forhindre, at videnskabsfolkene skulle ende med at hjælpe Stalin. Tiden i Vestre Fængsel var speciel, fordi den danske militære efterretningstjeneste var interesserede i hans viden fra krigen mod Sovjetunionen og hentede ham derfor i en periode dagligt i fængslet.