Lørdags arrangementer på museet

Arrangementlørdage kl. 12

  • Bmkort

Lørdagsforedrag/arrangementer på Bornholms Museum

Nu er tiden kommet til Bornholms Museums efterårs- og vinterarrangementer. Igen har vi prøvet at stykke et varieret og spændende program sammen. Her skulle være noget for en hver smag.

Arrangementerne starter først i november og fortsætter til og med marts måned 2018. 

Det er altid på Bornholms Museum, Sct. Mortensgade 29, Rønne lørdag kl. 12.

Arrangementerne varer normalt to timer. Arrangementerne er åbne for alle. Medlemmer af Bornholms Museumsforening og børn går gratis ind. Ellers betales der normal entrebillet.


17. marts Vornedegårde.
De Bornholmske Vornedegårde - en overset kilde til øens magtstruktur i middelalderen ?
Det er titlen på  lørdagens foredrag på Bornholms Museum. Arkæolog ved Bornholms Museum Anders Pihl har stort set hele sit liv dykket ned i Bornholms historie. Denne lørdag er emnet  vornedegårde. 

Aflyst 24. marts. Günter Toepke – Danmark en god mand?
OBS! - Dette arrangement er aflyst - OBS!

Afholdte arrangementer
4. nov. Filmlørdag "Forr i tider"

Erik Grønvang havde endnu engang gravet i filmarkiverne og fundet guld frem fra gemmerne. Denne lørdag blev der vist en masse filmklip fra ”forr i tider” på Bornholm . Bl.a. et af de arrangementer, der tidligere trak folk af huse her på Bornholm - Dyreskuet i Almindingen. I dag har vi mange arrangementer rundt om på øen, der trækker folk til fra nær og fjern. Tidligere var Dyreskuet en fast årlig begivenhed, besøgt at folk gennem generationer. I 2012 blev det holdt for sidste gang. Det tidligste filmklip fra Dyreskuet er fra 1939 og det nyeste fra 1951. Vi får også et kig ind i Tejn bageri 1950 og Hasle badehotel 1935 m.v. Det var frit for at kommenterer filmklippene med oplysninger og historier. Ved Erik Grønvang.

11. nov. In the search for tula of the toltecs

- foredrag på engelsk om arkæologi i det nordlige Mexico og det sydvestlige USA. Ved arkæolog Nick Caretta, Bornholms Museum.

The Toltec civilization flourished in central Mexico between the 10th and mid-12th centuries CE. Continuing the Mesoamerican heritage left to them by the earlier Olmec, Teotihuacans, Maya and others. Pre-hispanic sources would describe Tollan the capital of the Toltecs as an impressive city where knowledge and crafts were superb. This knowledge and would be passed to later civilizations such as the Aztecs (Mexica), who regarded the Toltecs as a great and prosperous mythical civilization, even claiming descent from this once great civilization as much as Teotihuacan. In this presentation, we will talk about the toltecs and their achievements, where was Tollan or Tula? Who was their mythical hero Quetzalcóatl? and why were they so important for the Mesoamerican tradition?

18. nov. ENIGMA maskinen – hvad hvis?

ENIGMA maskinen – hvad hvis? Tyskernes ganske avancerede kodemaskine, Enigma, fik overvældende stor betydning for udfaldet af Anden Verdenskrig. Churchill udtalte - efter at have mistet 350 forsyningsskibe i maj 1941 på Atlanten - at England nok ville bukke under i juli 1941, med mindre, der skete noget drastisk. Det gjorde der - man fik afkodet en del kodede meddelelser, og i en 3-ugers periode i juni, blev der ikke sænket ét eneste skib på Atlanten. Det er også historien om falske nyheder og meget mere. Men det er mest historien og hvad der kunne have været sket… Ved Bjørn Ørding.

25. nov. Den Tyske besættelse af Bornholm. Hvem, hvor, hvorfor?

Når vi beskæftiger os med 2. Verdenskrig på Bornholm er det ofte bombardementerne og den sovjetiske besættelse, der er i fokus. Denne lørdag stiller Jens Skaarup skarp på besættelsesmagten – tyskerne – på Bornholm. Hvor mange var de? Hvad var tyskernes plan med Bornholm? Hvor finder vi spor efter dem?

I december var der julearrangementer.

13. jan. Mød den nye inspektør

Den 1. januar begyndte museumsinspektør Jakob Seerup sit nye arbejde på Bornholms Museum. Han har før holdt foredrag på museet, så mange kender ham allerede. Alligevel er der nok nyt at høre i dette lørdagsforedrag, hvor Jakob vil fortælle lidt bredere om sit arbejde som museumsmenneske. Han fortæller dels om sin forskning og formidling på sin tidligere arbejdsplads, Orlogsmuseet og Nationalmuseet, dels om de tanker han har gjort sig om kommende projekter og ideer til udstillinger og forskningsprojekter på Bornholm. Forbered dig på en rundtur til Slotsholmen, Sankt Petersborg, Sydfrankrig, Oxford, Karlskrona, Christiansø, Helligdommen og Sose og mange, mange flere steder på Bornholm og ude i verden, som Jakob vil fortælle om.

20. jan. Vasagårdsudgravningerne.
Ved arkæolog Michael Thorsen, Bornholms Museum.

27. jan. Årets gang i den arkæologiske afdeling.

Ved arkæolog Finn Ole Nielsen, Bornholms Museum.

Fredag den 2. feb. kl. 13.00 - Åbning af udstillingen ”På Flugt”.
Stor ny udstilling i samarbejde med Nationalmuseet. Om flygtningenes vej over Middelhavet og op igennem Europa. Fotograf Martin Thaulow udstiller portrætter af flygtninge. Røde Kors, Svartingedal Skole deltager i udstillingen.
3. feb. Ikke noget foredrag, men se den nye udstilling.

10. feb. Romancen på Runegård.
Der gemmer sig mange skæbner i vores familietræer. Denne lørdag beretter Tonni Kofoed om en kærlighedshistorie fra hans egen slægt. Romancen beretter fint om livet og forholdet på landet på Bornholm i slutningen af 1800tallet. Ved Tonni Kofoed

17. feb. Hjemmeværnets nyere historie.
Ved oberstløjtnant og Kommandant Holger Fuglsang-Damgaard.
Der vil være køretøjer uden for museet, at kikke på.

24. feb. Dansk, svensk eller helt sin egen
– hvad var Bornholms politiske status i vikingetiden? Ved arkæolog Gitte Ingvardson, phd. Bornholms Museum/Nationalmuseet.

3. marts Om at være menneske på flugt
Martin Thaulow, fotografen bag portrætserien til udstillingen ’På flugt’, fortæller om sit arbejde med at portrættere flygtninge på Bornholm og i udlandet. Han har siden 2014 taget billeder af flygtninge, en interesse der startede da et asylcenter åbnede i Svaneke i august 2014. Siden har Martin rejst til lande som Tyrkiet, Libanon, Tyskland, Finland m.fl., hvor han har dokumenteret livet i flygtningelejre og steder, hvor flygtninge lever under svære kår. Sammen med Martin vil én af personerne, der er portrætteret i udstillingen, berette om sin farefulde rejse fra Syrien til Danmark og fortælle om hvad det vil sige at være flygtning.

Martin er stifter af nonprofit projektet Refugee.Today, der fungerer som en platform, hvor flygtninge kan fortælle deres personlige historier. Gennem sine portrætter ønsker Martin at fremhæve, at hver flygtning er et menneske i sin egen ret med egne erfaringer, tanker og fortællinger – i kontrast til den gængse omtale og fremstilling af flygtninge som del af en kollektiv masse.

Foredraget rammes ind af musik med aktive i Bornholms Flygtningevenner. Alf Christensen har i forbindelse med Bornholms Flygtningevenners kulturaktiviteter spillet med både børn og voksne. Lørdag vil børn og voksne, flygtninge som danskere spille. Programmet er ikke helt på plads, men vi håber bla. på kurdisk musik, børne-guitar spil og sang musik skrevet efter mødet med flygtninge.

Bornholms Flygtningevenner har lørdage kulturcafe med samvær og diverse kulturelle aktiviteter.

10. marts. Bornholms Skytteforeninger.
Skytteforeninger har en lang og spændende historie som både fletter national og lokal historie sammen. Skytte Helge Dahl beretter om den spændende historie.