Lørdags arrangementer på museet

Arrangementlørdage kl. 12

  • Bmkort

Lørdagsforedrag/arrangementer på Bornholms Museum

Nu er tiden kommet til Bornholms Museums efterårs- og vinterarrangementer. Igen har vi prøvet at stykke et varieret og spændende program sammen. Her skulle være noget for en hver smag.

Arrangementerne starter først i november og fortsætter til og med marts måned 2018. 

Det er altid på Bornholms Museum, Sct. Mortensgade 29, Rønne lørdag kl. 12.

Arrangementerne varer normalt to timer. Arrangementerne er åbne for alle. Medlemmer af Bornholms Museumsforening og børn går gratis ind. Ellers betales der normal entrebillet.

Program for november og december.

4. nov.  Filmlørdag "Forr i tider"

Erik Grønvang har endnu engang gravet i filmarkiverne og fundet guld frem fra gemmerne. Denne lørdag vises der en masse filmklip fra  ”forr i tider” på Bornholm . Denne gang skal vi bla. se på et af de arrangementer, der tidligere trak folk af huse her på Bornholm - Dyreskuet i Almindingen. I dag har vi mange arrangementer rundt om på øen, der trækker folk til fra nær og fjern. Tidligere var Dyreskuet en fast årlig begivenhed, besøgt at folk gennem generationer. I 2012 blev det holdt for sidste gang. Det tidligste filmklip fra Dyreskuet er fra 1939 og det nyeste fra 1951. Vi får også et kig ind i Tejn bageri 1950 og Hasle badehotel 1935 m.v. Det er frit for at kommenterer filmklippene med oplysninger og historier. Kom og giv dit besyv med. Ved Erik Grønvang.

11. nov.  In the search for tula of the toltecs

- foredrag på engelsk om arkæologi i det nordlige Mexico og det sydvestlige USA. Ved arkæolog Nick Caretta, Bornholms Museum.

The Toltec civilization flourished in central Mexico between the 10th and mid-12th centuries CE. Continuing the Mesoamerican heritage left to them by the earlier Olmec, Teotihuacans, Maya and others. Pre-hispanic sources would describe Tollan the capital of the Toltecs as an impressive city where knowledge and crafts were superb. This knowledge and would be passed to later civilizations such as the Aztecs (Mexica), who regarded the Toltecs as a great and prosperous mythical civilization, even claiming descent from this once great civilization as much as Teotihuacan. In this presentation, we will talk about the toltecs and their achievements, where was Tollan or Tula? Who was their mythical hero Quetzalcóatl? and why were they so important for the Mesoamerican tradition?

18. nov.  ENIGMA maskinen – hvad hvis?

ENIGMA maskinen – hvad hvis? Tyskernes ganske avancerede kodemaskine, Enigma, fik overvældende stor betydning for udfaldet af Anden Verdenskrig. Churchill udtalte - efter at have mistet 350 forsyningsskibe i maj 1941 på Atlanten - at England nok ville bukke under i juli 1941, med mindre, der skete noget drastisk. Det gjorde der - man fik afkodet en del kodede meddelelser, og i en 3-ugers periode i juni, blev der ikke sænket ét eneste skib på Atlanten. Det er også historien om falske nyheder og meget mere. Men det er mest historien og hvad der kunne have været sket… Ved Bjørn Ørding.

25. nov.  Den Tyske besættelse af Bornholm. Hvem, hvor, hvorfor?

Når vi beskæftiger os med 2. Verdenskrig på Bornholm er det ofte bombardementerne og den sovjetiske besættelse, der er i fokus. Denne lørdag stiller Jens Skaarup skarp på besættelsesmagten – tyskerne – på Bornholm. Hvor mange var de? Hvad var tyskernes plan med Bornholm? Hvor finder vi spor efter dem?

2. dec. og 9. dec. og 16. dec. Jul, jul, jul – det gamle og noget nyt.

Julearrangement for børn i forbindelse med juleudstillingen

Hvad er det egentlig for noget med julen? Kom og hør om julens historie og de mange traditioner – både gamle og nye. Hvad er danske, hvad er udenlandsk og er der noget bornholmsk? Vi skal også lave juleroser til at tage med hjem til juletræet.


OBS! Fredag 5. jan. Hellig trekonger

20. jan. Vasagårdsudgravningerne.
Ved arkæolog Michael Thorsen, Bornholms Museum.

27. jan. Årets gang i den arkæologiske afdeling.
Ved arkæolog Finn Ole Nielsen, Bornholms Museum.

3. feb. Åbning af udstillingen ”På Flugt”.
Stor ny udstilling i samarbejde med Nationalmuseet.

10. feb. Romancen på Runegård.
Der gemmer sig mange skæbner i vores familietræer. Denne lørdag beretter Tonni Kofoed om en kærlighedshistorie fra hans egen slægt. Romancen beretter fint om livet og forholdet på landet på Bornholm i slutningen af 1800tallet. Ved Tonni Kofoed

17. feb. Hjemmeværnets nyere historie.
Ved oberstløjtnant og Kommandant Holger Fuglsang-Damgaard

24. feb. Dansk, svensk eller helt sin egen
– hvad var Bornholms politiske status i vikingetiden? Ved arkæolog Gitte Ingvardson, phd. Bornholms Museum/Nationalmuseet.

3. marts
Arrangement i forbindelse med udstillingen ”På Flugt”

10. marts.  Ny museumsinspektør oplæg

17. marts Vornedegårde.
Ved arkæolog Anders Pihl, Bornholms Museum

24. marts. Koepke.
Ved John Jensen, museumsinspektør, Varde Museum.