Æbleprojekt

Demonstrationsprojekt om bevaring og udnyttelse af plantegenetiske ressourcer.

  • Kaptajn1
  • Foraar
  • Aebler1

Melstedgård afholder altid den årlige æbledag sidste søndag i september, hvor vi får besøg af  forskellige producenter af æbler og æblerelaterede produkter, musikanter og andet godtfolk som hjælper til med at gøre dagen festlig. Der serveres div. Æblekager, æbleflæsk, stegte æbler og hvad der ellers findes på.

I 2017 er æblets dag den 24. september, som i øvrigt også er sidste dag i Bornholms Kulturuge.

Der er i løbet af foråret 2006 og igen i sensommeren taget billeder af alle de i æblehaven forekommende sorter.

Ved Melstedgård findes der 26 frugttræer af gamle bornholmske sorter - 24 æbler og 2 pærer. For at skabe sikkerhed med hensyn til bevaringen af disse, har Direktoratet for Fødevarer/Erhverv bevilliget et beløb til formålet. Der skal plantes 3 træer af hver sort på et område ved Melstedgård. Området indgår som en del af landbrugsmuseets udstillinger og kan besøges af museets gæster.

Det indhegnede og beskyttede området ligger ved P-pladsen og der er ca. 100 små træer med podninger på.

Museet har modtaget et legat til videreudvikling af æbleprojektet.
Det er så dejligt, når nogen påskønner vores indsats!
Vores landbrugsmuseum Melstedgård har netop modtaget en check på kr. 25.000 efter afdøde Kirsten Rasmussen. Kirsten Rasmussen var bornholmer, men boede på Sjælland, og hun valgte, da hun ikke havde nogen efterkommere, at betænke museet med et lille legat – specielt til brug i vores æbleplantage på Melstedgård.

Vores æbleplantage er da også noget ganske særligt: Her kan man opleve smagen af det gamle Bornholm, idet vi har fået sikret gamle bornholmske æblesorter – og nogle få pærer.

Æbleprojektet har været et vigtigt og populært indslag i formidlingen af den bornholmske kulturhistorie på vores landbrugsmuseum.
Dels fordi vi helt konkret har fået gemt de gamle bornholmske æblesorter på professionel vis, dels fordi vort eget personale har fået tilført ny viden om æblerne – og dermed fået endnu større interesse for sagen. Og endelig fordi mange mennesker, både folk der arbejder med den lokale madkultur, mange bornholmere og ikke mindst rigtigt mange turister, har fået øjnene op for den kulturskat, der også ligger i de gamle danske æblesorter. 

Hestevognskørsel
Hestevogn
torsdag+søndag kl. 10.30 til 13.30 køres ture med hestevogn. Pris pr. person 25,-
Gaarden - skoletjeneste
Første åbningsdag, rabarber dessert mv.
Madkulturhuset tilbyder aktiviteter for museets besøgende og arrangementer for hele Mad-Danmark
Besøg www.gaarden.nu og læs mere